Andreu Carulla – Constel·lació circumpolar

FacebookCreated with Sketch.
TwitterCreated with Sketch.
PinterestCreated with Sketch.
UIC Impars Andreu Carulla Mur donanats Clinica Cuides Hero image
UIC Barcelona acaba d’obrir les portes de la seva nova Clínica Universitària de Suport en Malalties Avançades i Cures Pal·liatives Cuides. La clínica, situada a la planta 2 de l’Hospital Universitari General de Catalunya, està formada per un equip multidisciplinari de professionals de diferents especialitats com la medicina, la infermeria, la psicologia i el treball social i neix amb la voluntat de cuidar i acompanyar de manera integral, activa i personalitzada pacients amb malalties avançades i les seves famílies. Es tracta d’un projecte forjat al llarg de diversos anys i que ha estat possible gràcies a la implicació i el compromís d’empreses i institucions.
Amb l’objectiu de mostrar l’agraïment de la Universitat a totes aquestes institucions que han fet possible la Clínica Cuides UIC Barcelona, Impars ha triat el dissenyador Andreu Carulla per crear un mur de donants que presideix l’entrada de la clínica.

Projecte Impars

Coordinadora: Núria Garí
Text: Marcos Doespiritusanto
Fotografies: Aitor Estevez / Roger Alemany

L’obra està composta per una suma de discos de paper, que busquen representar un conjunt de núvols, i que s’inspiren en els colors del cosmos.

UIC Impars Andreu Carulla Mur donanats Clinica Cuides

“Ens hem inspirat en moments introspectius que ens ofereix la naturalesa, com l’observació del cel nocturn o d’una posta de sol. La visió del cel, de la lluentor de les estrelles, et fa sentir petit i gran al mateix temps i, d’alguna manera, et permet entendre que ets part d’alguna cosa molt superior.”

Tècnicament, la instal·lació utilitza un sistema inèdit que insereix tecnologia LED dins de paper de cotó reciclat i que ha estat desenvolupat per l’empresa de fabricació de paper artesanal Sastres Paperers SC.

El nucli de cadascun dels discos reprodueix sobre fusta frases inspiradores que conviden a la pausa i a la reflexió i que s’entremesclen amb els noms de les entitats que han contribuït, mitjançant les seves donacions, a la posada en marxa de la clínica.

“Crec que és molt important la presència d’aquestes frases perquè fa que cadascun dels discos tingui un interès addicional més enllà de poder veure qui ha estat el donant. La posició del donant no ve donada per la grandària, sinó pel valor que es dona a cada peça i, al mateix temps, els noms dels donants apareixen immersos en un lloc poètic.”

El gran repte per a l’artista ha estat fugir del format de panell publicitari i aportar un valor afegit a l’entrada de la clínica.

UIC Impars Andreu Carulla Mur donanats Clinica Cuides 3

“Evidentment, en el procés creatiu, vam veure altres murs de donants i altres referències no tant per inspirar-nos com per no solapar-nos. En molts casos, aquestes referències no ens funcionaven perquè, per exemple, un mur de donants per a un centre esportiu no ha de tenir la sensibilitat que sí que requereix una clínica com Cuides UIC Barcelona.”

Conceptualment, l’obra intenta representar la voluble barrera entre l’inici i la fi com a conceptes filosòfics.

“La nostra proposta es basa en mòduls que intenten representar aquesta idea de final que és poc definida, que no és perfecta. Representem, doncs, el núvol o aquesta sensació de massa que no té un acabat perfecte. Després també hi ha la representació de les estrelles i de la galàxia, en sentit ampli. Això, juntament amb l’aplicació dels colors, ens permet recollir aquests moments que poden ser d’inici i de final, la qual cosa per a nosaltres és el mateix.”

Andreu Carulla va fundar el seu estudi de disseny de productes el 2006 seguint el seu somni d’infància de convertir-se en inventor. L’estudi està situat a Banyoles i ocupa un molí reformat situat prop de l’emblemàtic llac d’aquesta localitat catalana. 

Partint de la materialitat, l’artesania i la sostenibilitat com a objectius, Andreu Carulla crea bells objectes amb un atractiu atemporal. L’exploració constant de materials, tècniques de la vella escola i processos contemporanis caracteritzen tots els seus projectes, que inclouen mobles, vaixelles, il·luminació, direcció creativa, interiors i més.

Andreu Carulla també dirigeix l’estudi germà ACID i exerceix com a director creatiu del Celler de Can Roca, Isist Atelier i Calma.

Més informació de l’artista a: andreucarulla.com